6 Aralık 2009 Pazar

cycas(sikas)

uzun bi aradan sonra herkese merhaba...

uzun zamandır yoktum ama sanmayınki bloglarımı bıraktım:)

lafı fazla uzatmadan yeni bitkimize getirmek istiyorum kendi evimde de beğenerek yetiştirdiğim bir bitki olan cycas(sikas)ı paylaşmak istedim gerçekten bakımı düzgün yapıldığında ortamı hoş ve bakımlı gösteren bir bitki herkese tavsiye ederim eşim nişanlıyken bana hediye olarak antalyadan getirtmişti çok çelimsiz ve bakımsızdı ama ilgiyle kısa zamanda kendini toparladı...

gelelim yetiştirilmesine....



Tropikal veya subtropikal bölgelerin daimi yeşil dekoratif yapraklı bitkilerdir.Yaprakları tavuk telekleri gibidir.Memleketimizde salon süs bitkileri olarak oldukça değerlidirler.





Toprak İsteği : Yaprak çürüntüsü,dişli nehir kumu karışık bahçe toprağından hoşlanır. İyi drene edilmelidir





Su İsteği : Nisbi rutubeti yüksek yerlerden hoşlanır.Toprak rutubetli ancak ıslak tutulmalıdır.Zaman zaman yapraklara su püskürtülmesi iyi netice verir.Fazla su yumru kökün çürümesine sebep olur.




Isı İsteği : Kışın asgari 16 C ısı ister.Tropikal bitki olduğundan yüksek ısıdan hoşlanır.
Işık İsteği : Aydınlık havalı,yarı gölge yerlerde iyi gelişir.Direk güneşe kalmamalıdır.





Gübrelenmesi : 5-8. aylar arasında 15 günde bir kez 1-2 gr. karışık gübre 1 lt. suda eritilerek verilir.
Bilinen belirgin bir özelliği yoktur.Ancak çok fazla su yumru kökü çürütür,nisbi nemin düşük olması da yapraklarda kırılma ve seyrekleşmeye yol açar.Az ışıkta yapraklar üzerindeki yaprakçık araları uzayarak çirkin bir görünüm almasına neden olur.


internette yarprak sayısına göre satışa sunulmaktadır beğenenlere tavsiyem bi kaç yaprakken alıp yetiştirebilirsiniz büyüdüğünde bir servet değeri taşıyor ve 1000 tlye kadar alıcı buluyor tavsiye ederim :)))
sevgiyle kalın...

Hiç yorum yok: